Reconstruction and renovation of the Basement of a Research Building

Since its construction in 1980, the basement of the building section O of the Max Planck Institute of Neurobiology in Martinsried had been used not only for technical installations and as a storage space but also as the Institute's central controlled storage area for radioactive materials. Due to the decreasing demand and the new requirements of the State Office for Environmental Protection, the controlled storage area could be reduced to one third. The then available space was to be used for laboratories and offices.

For this conversion into permanent workplaces, the southern facade was cleared and ribbon windows were installed in the facade. On the northern side, the existing clearing had to be extended until floor level for being able to create a second escape route from the basement.

Furthermore, the basement area is used for a fish breeding station, a neutralisation plant as well as for an S2 waste autoclave. After the new controlled storage area for radioactive materials was accepted by the State Office for Environmental Protection, it was put back into operation.

Reconstruction and renovation of the Basement of a Research Building

Client: Max Planck Society, Munich

Planning period: 2010 – 2011

Construction period: 2011 – 2012

Cross floor area: 1,088 sqm
Gross Volume: 1,088 sqm
Cost of construction: €3.2 million

Project manager: Wolfram Kottmeier (site manager)
Kristina Jendrowiak (planner)