General Redevelopment and Structural Alteration of the Medical Centre for Psychiatry in Munich

01_Krankenhaus_Psychiatrie.jpg 03_Krankenhaus_Psychiatrie.jpg 02_Krankenhaus_Psychiatrie.jpg

The Hospital of the Max-Planck Medical Centre for Psychiatry with research and patient treatment area in Munich-Schwabing was built in 1960. The five-storeyed clinic building from the sixties is nearly in its original condition regarding technique and energetic aspects.

The planning task for our office was to redevelop the construction and modernize the technique of the entire building. For this reason the heating installation, the ventilation system and the cooling sector including their distribution system have been replaced during ongoing operation of the clinic. The whole construction project took place at the same time in the non-heating period of the year. Moreover, the standard of the entire windows have been adjusted to the requirements of EnEV 2009 for energetic redevelopment reasons.

A further component of the mission was the structural fire protection of the basement following the actual fire-prevention concept.

General Redevelopment and Structural Alteration of the Medical Centre for Psychiatry in Munich

Client:
Max-Planck-Gesellschaft, Munich

Planning (Phase: 1-5):
Fritsch+Tschaidse Architekten
2009

Construction Planning (Phase 6-9):
Kai Otto Architekten
2010-2011

Footprint: 3.971 sqm
Gross Volume: 14.000 cbm
Costs: 4,8 Mio. EUR

Project Leader:
Peter Helsper