Redevelopment of a Laboratory Floor for Scientific Junior Research Groups

BTLM_180516_kaiotto_mpg_E0A6726_w.jpg

At the Campus of the Max-Planck-Institute in Martinsried there are the two Institutes for Biochemistry and Neurobiology.
For the benefit of scientific junior research groups a laboratory floor was deconstructed to its roots by Kai Otto Architects while normal ongoing research business. The building has been completely restructured regarding to its energetic and fire protection technology. The windows from the construction period of 1970 were replaced by new window elements and the doors replaced according to the requirements. The insulation of the facade was installed inside. The administration on the ground floor was ongoing throughout the whole time of the construction work. There are now beautiful, light flooded laboratories, open-plan laboratories and working places. The new laboratory furnishing covers the current requirements for scientific research in biochemistry and neurobiology perfectly.

As part of the construction work a new roof terrace was built.


Redevelopment of a Laboratory Floor for Scientific Junior Research Groups

Client:

Max-Planck-Gesellschaft, Munich

Planning: 2012-2014

Construction Period: 2016-2017

Working Phase: 1-9

Project Leader: Gerald Koniakowsky