Laboratory building of the Max Planck Institute of Biochemistry in Martinsried

01_Energetische_Sanierung_FAS_S.jpg 03_Energetische_Sanierung_FAS_S.jpg 02_Energetische_Sanierung_FAS_S.jpg

As part of the Economic Stimulus Package I, the central building S on the Max Planck campus in Martinsried near Munich was refurbished in terms of energy efficiency. All refurbishment measures were carried out while maintaining operations. The replacement of the windows was combined with a PCB refurbishment.

The renovation comprised the following main elements:

  • 360 sqm of prefabricated facade with parallel slide-tilt windows 1.80 x 1.80 m,
  • 360 sqm of post and beam facade in the corridors replacing the single pane glazing
  • 320 sqm of roof surface


Laboratory building of the Max Planck Institute of Biochemistry in Martinsried

Client:
Max Planck Society, Munich

Planning period: 2008– 2009
Construction period: 2009 –2010

Gross floor area: 180 sqm
Gross volume: 720 cbm
Cost of construction: €0.84 million

Team:
Lu Chen (planner)
Wolfram Kottmeier (site manager)