Structural Fire Protection Refurbishment on the Max-Planck-Campus in Martinsried

_E0A3688.jpg _E0A3715.jpg

After the renovation project "Refurbishment of the Technical Infrastructure II" on the premises of the Max Planck Society's research campus was completed, the third refurbishment project was planned and realized by Kai Otto Architekten.

In terms of energy efficiency and fire protection, the research buildings' condition largely corresponded to the original construction standard of 1970 (Max Planck Institute of Biochemistry) and of 1980 (Max Planck Institute of Neurobiology). This project mainly focused on the structural fire protection upgrade of the existing buildings as well as of technical installations and facilities.

Further measures were taken to ensure operational safety and to remedy major energy efficiency defects. For example, each single glazing on the campus was replaced by triple glazing.

The structural fire protection measures were classified according to the following priorities:

- Priority 1: ensuring vertical escape routes (necessary staircases) with a safe way out

- Priority 2: ensuring horizontal escape routes from common rooms in the basement, e.g. via new external escape staircases to the outside

- Priority 3: ensuring horizontal escape routes on the upper floors

Structural Fire Protection Refurbishment on the Max-Planck-Campus in Martinsried

Client:
Max Planck Society, Munich

Planning period: 2011 – 2013
Construction period: 2013 – 2014

Cost of construction: €8.6 million

Gross floor area: approx. 30,000 sqm
Gross volume: approx. 105,000 cbm

Project manager:
Kristina Jendrowiak