Extension of a new ventilation station at the animal house Max-Planck-Institute

Rb_kaiotto-mpi-anbau-03.jpg Rb-kaiotto-mpi-anbau-02.jpg Rb-kaiotto-mpi-anbau-01.jpg Rb-kaiotto-mpi-anbau-04.jpg

The existing building Rb is used as a scientific service building for the Max-Planck-Institute for Biochemistry in Martinsried. The building is made of steel construction in the 1990s.

As the existing central ventilation is not meeting the technical requirements and as there is lack of space for a new centre, the planning includes an extension to the existing building. The extension enables to change the old ventilation system to the new technique under ongoing operation. Because of a tight schedule and slim wall dimensions the extension is planned and built in steel construction as well. The exterior design is made of vertical metal cassettes coated metallic which is setting an optical contrast to the existing building.

Extension of a new ventilation station at the animal house Max-Planck-Institute

New Building / Extension

Client:
Max-Planck-Gesellschaft, Munich

Planning: 2010
Construction Time: 2011-2012

Gross Floor Area: 180 sqm
Gross Volume: 720 cbm
Costs: 1 mio. EUR

Project Leader:
Manuela Taubenberger (Planning)
Wolfram Kottmeier (Site Manager)