Energetic renovation of the facade of a research building

Client: Max Planck Institute for Psychiatry, Munich-Schwabing
Planning: 2nd quarter 2020
Execution: 10 August to 11 December 2020
Construction costs: approx. 353 500 € gross

Project processing: Lena Hahn (planning, tendering, awarding), Evi Malakozi (property supervision)

Slideshow Items

Energetic renovation of the facade of a research building

In 1994 a laboratory building was erected on the campus of the max Planck institute for psychiatry at Kraepelinstr. 2-10 in Munich-Schwabing as a 4-storey reinforced concrete building with a perforated facade made of a thermal insulation composite system. The rain drainage of the barrel-shaped technical roof center was designed as an "internal" aluminum box channel with a cross-section of only 80 mm.

The thermal insulation composite system with 10 cm thick polystyrene insulation and thin plaster showed considerable damage in the form of behind-the-scenes insulation and large-scale plaster flaking. The facade renovation planned by Kai Otto Architekten took place after the existing thermal insulation composite facade was demolished with the installation of a thermal insulation composite system made of mineral wool insulation in accordance with the current EnEV and thick plaster. In addition, the existing drop arm awnings for the external sun protection were removed, serviced, defective components repaired and fitted with new hangings, the canopy of the goods receiving area was renewed and connected to the courtyard drainage system, and the external stairs of the 2nd escape route from the clinic building were renewed.


Client: Max Planck Institute for Psychiatry, Munich-Schwabing
Planning: 2nd quarter 2020
Execution: 10 August to 11 December 2020
Construction costs: approx. 353 500 € gross

Project processing: Lena Hahn (planning, tendering, awarding), Evi Malakozi (property supervision)

Go to top of page