Comprehensive Refurbishment of a research building in Martinsried

BTD_labor_mpi_kaiotto_2015_IMG_2299.jpg BTD_labor_mpi_kaiotto_2015_IMG_2291.jpg BTD_labor_mpi_kaiotto_2015_IMG_2292.jpg BTD_labor_mpi_kaiotto_2015_IMG_2278.jpg BTD_labor_mpi_kaiotto_2015_IMG_2283.jpg BTD_mpi_kaiotto_2015_1.jpg BTD_mpi_kaiotto_2015_IMG_2324.jpg BTD_mpi_kaiotto_2015_IMG_2330.jpg

After the last retirement of a director, the building section D on the Max Planck premises in Martinsried was completely refurbished and reconstructed for a new use.

The laboratory spaces on the ground floor and first floor were dismantled except for the building shell. In the course of the refurbishment, the building was completely reconstructed in terms of energy efficiency and fire protection.

The computer centre of the Max Planck Institute of Biochemistry was installed in the basement. For this purpose, the existing supply air units in the basement were combined with the exhaust air units on the roof. On the new roof, another structure was built for the plant room that was added subsequently. Moreover, a class 10,000 clean room area was installed on the first floor.

For the refurbishment in terms of energy efficiency, the sliding windows originally installed in 1970 were replaced by new window elements of the same size with triple glazing and a heat transition coefficient of 1.1. Since the appearance of the fair-faced concrete facades including the concrete balconies was to be preserved, it was decided to insulate the facades on the inside.

So today, the offices are pleasant and bright and the laboratories are equipped with the latest technology.

Comprehensive Refurbishment of a research building in Martinsried

Client:
Max Planck Society, Munich

Planning period: 2011 – 2012
Construction period: 2012 – 2014

Gross floor area: 4,217 sqm
Gross volume: 14,760 cbm
Cost of construction: €11.7 million

Project manager:
Wolfram Kottmeier

Collaboration with Fritsch + Tschaidse Architekten GmbH