Reconstruction and renovation of the laboratory building in the Max Planck Clinic for Psychiatry

Labor_BIND1_1.jpg Labor_BIND8.JPG Labor_BIND7.jpg Labor_BIND6.jpg Labor_BIND3.jpg Labor_BIND4.jpg

On the property of the Max-Planck-Klinikum für Psychiatrie in Munich-Schwabing, reconstruction and renovation measures were carried out in connection with a new nomination of the directorate.

Part of the refurbishment involved the laboratories on the 1st floor. Here, Kai Otto Architekten was responsible for the laboratory planning as well as the implementation of the renovation measures. The laboratory furniture was completely removed and replaced by modern work tables that meet today's requirements. In some laboratories safety cabinets and incubators as well as refrigerators and freezers were integrated. In addition, special equipment measures were necessary in the safety level 2 laboratory and in the function, cooling and storage rooms for nitrogen and chemicals.

Some of the measures were carried out during ongoing operations.

Reconstruction and renovation of the laboratory building in the Max Planck Clinic for Psychiatry

Reconstruction and renovation

Client: 
 Max-Planck-Institut für Psychiatrie, München

Planning: 2013 - 2014

Construction Period: 2014

Gross floor area: 632 m2

Project leader:
 Martina Pontoni, Tanja Fröse

Architecture and laboratory planning