Renovation of the façade of two apartment houses in Martinsried

BTX_160624_kaiotto-mpi_E0A4422.jpg BTX_160624_kaiotto-mpi_E0A4418.jpg BTX_160624_kaiotto-mpiHE0A4480.jpg BTX_160624_kaiotto-mpi_E0A4452.jpg BTX_160624_kaiotto-mpi_E0A4435.jpg

The first redevelopment in 2011 consists of the renewal of the windows of the two apartment houses and the kindergarten of the Max-Planck-Institute of biochemestry in Martinsried. As a further step of this project the façades have been completely renovated for energetic purposes.

The existing façade cladding of the building units Xa and Xb were built around 1970. The insulation value of the construction components were on a very low standard.

For this reason the existing insulation made of fibre cement had to be removed and replaced by a thermal insulated facade made of mineral insulation materials and mineral plaster and painted with a new colour scheme.

The exposed concrete parts were renovated and re-painted. The metal attic cover has been renewed. In addition to the energetic renovation, small measures were also taken to improve the building`s quality.

The renovation took place while normal life of the residents continued.

Renovation of the façade of two apartment houses in Martinsried

Client:
Max-Planck-Gesellschaft, Munich

Planning: 2015

Construction Period: 2015 - 2016

Costs: approx. 1,0 mio. EUR

Project Leader: Wolfram Kottmeier
Colour Concept: Jean-Baptiste Hurstel