Installation of a clean room for the Max Planck Institute of Biochemistry in Martinsried

BTD_MPI_reinraum_kaiotto_muenchen_E0A0991_w.jpg BTD_MPI_reinraum_kaiotto_muenchen_E0A0966_w.jpg BTD_MPI_reinraum_kaiotto_muenchen_E0A0961_w.jpg BTD_MPI_reinraum_kaiotto_muenchen_E0A0890_w.jpg BTD_MPI_reinraum_kaiotto_muenchen_E0A0926_w.jpg

The laboratory floors in the building section D of the Max Planck Institute of Biochemistry in Martinsried were almost completely dismantled, restructured for two new scientific departments as well as renovated in terms of energy efficiency and fire protection.

In the course of these measures, a class 10,000 clean room was installed on the first floor. The clean room is only accessible via a sit-over bench and an adjoining staff and materials door lock; it is a laboratory with a safety cabinet and connection to a separate ventilation system. The clean room has two workstations with laminar flow benches. The related technical installations were mounted in the rooftop plant room above the clean room.

Most of the restructuring, conversion and renovation works were performed while the adjoining laboratory buildings remained fully operational.

Installation of a clean room for the Max Planck Institute of Biochemistry in Martinsried

Client:
Max Planck Society, Munich

Planning period: 2011 – 2012
Construction period: 2012 – 2015

Project manager:
Wolfram Kottmeier

Collaboration with Fritsch + Tschaidse Architekten GmbH